BiH godišnje izvozi 2.000 tona šljive!

Bez autora
Aug 10 2012

Šljiva je jedan od rijetkih proizvoda koje Bosna i Hercegovina može plasirati na zapadnoevropsko tržište. Naša zemlja u jednoj sezoni u Njemačku izveze oko 2.000 tona svježe šljive u vrijednosti od oko milion eura. Od četrdesetak proizvođača šljive s područja Zeničko-dobojskog kantona (Visoko i Breza), Tuzlanskog kantona (Gradačac) te RS (Bosanska Gradiška), firme "Voćar Piramida" Visoko s produžnicom u Gradačcu i "Aes-Trans" otkupljuju šljive te izvoze u Njemačku, gdje ih kompanija "Marktvertrieb Dieter Schwerin" iz Duizburga dalje distribuira u četiri velika trgovačkih lanca - "Aldi", "Edka", "Rewe" i "Penny". Certificirani su od "Agromanagmenta" iz Danske certifikatom GlobalGap, koji je jedan od glavnih preduvjeta da bi se šljiva mogla izvoziti na tržište Evropske unije...

BiH godišnje izvozi 2.000 tona šljive!Šljiva je jedan od rijetkih proizvoda koje Bosna i Hercegovina može plasirati na zapadnoevropsko tržište. 

Naša zemlja u jednoj sezoni u Njemačku izveze oko 2.000 tona svježe šljive u vrijednosti od oko milion eura.

Certifikat GlobalGap 

Od četrdesetak proizvođača šljive s područja Zeničko-dobojskog kantona (Visoko i Breza), Tuzlanskog kantona (Gradačac) te RS (Bosanska Gradiška), firme "Voćar Piramida" Visoko s produžnicom u Gradačcu i "Aes-Trans" otkupljuju šljive te izvoze u Njemačku, gdje ih kompanija "Marktvertrieb Dieter Schwerin" iz Duizburga dalje distribuira u četiri velika trgovačkih lanca - "Aldi", "Edka", "Rewe" i "Penny".

Suljo Selimović, direktor firme "Voćar Piramida", ističe da su certificirani od "Agromanagmenta" iz Danske certifikatom GlobalGap, koji je jedan od glavnih preduvjeta da bi se šljiva mogla izvoziti na tržište Evropske unije.

- Šljiva je visokog kvaliteta, ali nam je donedavno bio problem kreiranja ambalaža za pakovanje i disciplina u uzgoju i berbi, ali ti problemi prevaziđeni su time što smo s kupcem dopremili mašinu za sklapanje kartonske ambalaže. Na kartonskim kutijama  sada se nalazi slika naše šljive, koja je zaštićena. Očekuje se da će ova slika vremenom postati prepoznatljiva na policama evropskog tržišta - govori nam Selimović.

Siguran plasman

On ističe da je BiH u prednosti, za razliku od drugih zemalja u regionu, jer naša šljiva prva dozrijeva, tako da plasman nije upitan. 

- U kontaktu smo s Federalnim ministarstvom poljoprivrede i šumarstva, kojem sugeriramo daljnje poticaje za podizanje novih zasada, čime bi ova kultura doživjela puni procvat u našoj zemlji - navodi Selimović, koji napominje da se javlja i potražnja za zamrznutom i suhom šljivom, čime bi se uveliko riješio problem za šljivu koja je oštećena gradom ili je treće klase, koje ima napretek. 

Čista zarada 

Najviše šljive BiH izvozi s područja Gradačca. Prema riječima Selimovića, čak četiri različita proizvođača iz okolice ovog grada dopremaju šljive za Njemačku. Jedan od prozvođača je Raif Čolić iz sela Mionica, koji već decenijama uzgaja šljivu na oko osam hektara zemlje. 

- Prošle godine proizveo sam oko 150 tona, ali ove godine očekujem da će berba biti oko 100 tona šljive zbog mraza, grada i suše koja vlada. Cijena po kojoj prodajem kiliogram šljive kreće se od 0,55 do 1,5 KM. Trenutna cijena je 0,60 KM po kilogramu - kaže Čolić, dodajući da je prošle sezone zaradio oko 40.000 KM, od čega je imao troškova oko 20.000 do 25.000 maraka. 

Prvoklasne šljive 

Mihael Tesman (Michael Tesmann) iz njemačke firme "Marktvertrieb Dieter Schwerin" ističe da su bh. šljive prvoklasne. 

- Mi imamo ugovore s više trgovačkih lanaca po cijeloj Njemačkoj, tako da se šljive iz BiH mogu kupiti u nekoliko desetina hiljada prodavnica - kazao je Tesman.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik